CRM Watch 2010

MarketWatch (cu ajutorul discret al CRM Review) a finalizat editia 2010 a CRM WATCH, singurul catalog al ofertelor locale de CRM and stuff. Am adunat 21 de fise, intr-un format standardizat pentru a simplifica un proces de informare si eventuala preselectie. De asemenea, am definit o matrice pentru compararea celor 21 de solutii la un nivel macro: module (sales, marketing, support, call center) tip de livrare (on premises/hostatî/saas) adresabilitate (enterprise/smb). Complementar catalogul contine si cateva articole despre: integrarea ERP-CRM, Social CRM, SaaS pe piata locala etc. Catalogul poate fi comandat la contact[at]crmreview.ro, iar de maine va fi disponibil si pentru download, ca pdf.

21 de solutii nu inseamna toata piata, dar cu siguranta cea reprezentativa. Ce m-a surprins in perioada de colectare a informatiilor este lipsa de interes a unor furnizori, desi prezentarea fiselor a fost gratuita. Lipsa de interes este coroborata cu o lipsa cvasigenerala de informatii locale. Mi se pare ciudat ca un furnizor sa afirme ca  nu are concurenta in RO (aka Oracle Siebel) dar sa nu poti gasi 1-2 referinte locale, unele de care stie toata lumea (Rompetrol, Romtelecom) dar care nu sunt confirmate oficiale.  Toata lumea se plange ca piata nu este dezvoltata insa cu unele exceptii (Microsoft si partenerii, ASF, Entelion) nu se comunica mai nimic pe acest subiect. Proiectele noi sunt tinute sub tacere ca nu cumva sa auda si altii si sa doreasca si ei :).

Am descoperit si un partener SalesForce (www.criteria.ro) care ar detine inclusiv o certificare. O sa revin pe acest subiect.

Comments are closed.